Kendimizi Düşünmek Bencillik Midir?

Ana Sayfa Blog Kişinin Kendini Tanıması Kendimizi Düşünmek Bencillik Midir?

Kendimizi Düşünmek Bencillik Midir?

Pek çok insan kendini sevmeyi ve kendini düşünmeyi bencillik ile özdeşleştirir. Oysaki insanın kendisini kabul etmesinin, sevmesinin ve düşünmesinin bencillik ile hiç alakası yoktur. Bencillik, insanın kendisinden başka hiç kimseyi düşünmemesi ve kendisi dışındaki herkesi yok saymasıdır. "Ben"ci yaklaşım ise insanın kendini sevmesi, değer vermesi ve kendisine değer vermesinin sonucunda çevresindeki insanların da değerinin farkına varması demektir. Bu nedenle bir insanın kendisini düşünmesi ve sevmesi asla bencillik ile aynı noktada değildir. 

"Benci" olmak ile "Bencil" olmak arasında çok ince bir çizgi verdır. Bu çizgi de kendimize olan bakış açımızı karşımızdaki kişiler için de koruyup koruyamadığımızda saklıdır. Biz çevremizdeki insanların haklarına da, kendi haklarımıza gösterdiğimiz gibi saygı gösterebiliyorsak, bencil bir insan değiliz demektir. 

Tam tersine, kendi haklarını koruyabilen, kendini olduğu gibi kabul edebilen, kendini sevebilen ve kendine değer verebilen insan; hem kendisine hem çevresine iyi gelecek bir enerjiye sahip olmaktadır. Kişinin kendi varlığını ortaya koyması ve kendini koruması kadar doğal hiçbir durum yoktur. Kişi bu durumu sağlıklı olarak yaşadığında, çevresindeki kişilerin de böyle yaşaması için çaba gösterecek ve onların sınırlarına da aynı ölçüde saygı duyarken rahatsız olmayacaktır. 

Kendisi ile barışık olan insan, kendisini tanıyan ve kendinin farkında olan insan; başkalarına da en çok faydası dokunan insandır. Öncelikle kendi hayatına sahip çıkarak, çevresindekilere de yol gösterir ve onların da kişisel sınırlarını korumalarına yardımcı olur. İkinci olarak da, insan kendini yaşayabildiği sürece, enerjik, pozitif ve verimli bir kişi haline gelir. Bu enerjik ve pozitif kişiliği sayesinde de hem kendisine, hem ailesine, hem de çevresine katkılar sunabilir ve bulunduğu çevrelerde ihtiyaç duyulan ve aranan birisi olabilir. 

Bu nedenle, kendimize değer vermemiz ve kendimizi sevmemiz, önce kendi psikolojimiz, sonrasında ise ailemiz ve çevremizdeki kişilerle kurduğumuz ilişkiler açısından son derece önemli ve değerlidir. 

MİNE KANDAZ