Kişinin Kendini Tanıması İlişki ve Evliliğinde Neden Önemli?

Ana Sayfa Blog Kişinin Kendini Tanıması Kişinin Kendini Tanıması İlişki ve Evliliğinde Neden Önemli?

Kişinin Kendini Tanıması İlişki ve Evliliklerinde Neden Önemli?

Günümüzde evlilik oranları kadar neredeyse boşanma oranları da eşdeğer şekilde ilerliyor. İnsanlar büyük bir aşkla evleniyor ve kısa süre içerisinde de ayrılık yoluna gidiyorlar. Elbetteki boşanmalarda hayat şartları, uyum sorunları ve aile faktörleri veya aldatmalar sebep olsa da, evlenen kişilerin kendilerini tanımamaları da büyük bir etken oluşturuyor. 

Kendini tanıma sürecini yaşamadan evlilik veya ilişki yaşayan kişi, öncelikle başta ne istediğinin veya ne istemediğinin farkında olmuyor. Direk yoğun duygular hissettiği kişiye odaklanıyor ve o kişi üzerinden hayatı tanımlamaya başlıyor. O kişi ile aynı pencereden baktığını düşünüyor veya kendisine olumsuz gelen duyguları değiştirebileceğine ya da katlanabileceğine inanıyor. Bu nedenle de, bu durum, zaman içerisinde, kişinin kendi gerçek duyguları ve karakteri ortaya çıktıkça, ilişkide sıkıntılara, uzaklaşmalara ve kopmalara neden oluyor. 

İlişkilerin ve evliliklerin sağlam temellere oturması için, öncelikle kişinin, kendisinin farkında olması gerekmektedir. Bir ilişki veya evlilik öncesinde, kişiler, mutlaka kendilerine şu soruları sormalıdırlar :

1- Ben ilişki veya evlilik hayatımda nasıl bir hayat düşlüyorum, bu birlikteliği ne şekilde yaşama umudum var?

2- Ben karşımdaki kişide nelere asla tahammül edemem?

3- Ben karşımdaki kişide olumsuz olarak görsem bile, neleri tolore edebilirim, karşımdaki kişiyi o özellikleri ile kabul edebilir miyim?

4- İlişki veya evlilik yaşayacağım kişi ile ilgili yaşadıklarım, benim beklentilerimi karşılıyor mu?

5- Ben nelerden keyif alıyorum ve boş vakitlerimi neler yaparak geçirmekten hoşlanıyorum? Birlikte olduğum kişi bunlara uyum sağlayacak mı veya benim bunları yapmam için bana alan yaratacak mı?

6- Bir problem çıkması durumunda benim davranış şeklim nasıl olacaktır?

7- Bir veya birkaç konuda, ortak yol bulamıyorsak, benim buradaki duygum ve davranışım nasıl olacaktır?

Bunlar ve bunlara benzer sorular ile hedefimiz öncelikle kendimizi tanımak ve kendimizin bir ilişkiye ya da evliliğe bakış açısını tanımlamaktır. Bunu yapmak, seçeceğimiz partner ya da eş konusunda daha bilinçli davranmamıza sebep olur. Karşımıza çıkan insanlarda gördüğümüz özellikleri ve yaşadıklarımızı, bu durumumuza göre daha net değerlendirmiş oluruz. 

Bununla beraber, kendini tanıyan ve doğru tanımlayan kişi, karşısındaki kişiye de bunu net bir şekilde ifade ettiğinde, yaşanabilecek uyumu veya sorunları başlangıçta görebilirler. Flört ya da nişanlılık dönemi dediğimiz dönemde, bu bilinçle ilişkinize yaklaşırsanız, hem o dönemi daha verimli geçirmiş olursunuz hem de ileride yaşayacağınız hayata dair ipuçları elde etmiş olursunuz.

Kendini tanımak, kendini bilmek, kendinin farkında olmak şeklinde girilen ilişkilerde, çiftler, ayakları yere sağlam basan ve yaşadıkları olaylara bilinçli bir şekilde yaklaşan kişiler olarak, ilişkilerinin sorumluluğunu daha rahat bir şekilde alabilirler. 

MİNE KANDAZ