Eşlerin Birbirlerine Serbest Zaman Tanımalarının Önemi

Ana Sayfa Blog Aile Danışmanlığı Eşlerin Birbirlerine Serbest Zaman Tanımalarının Önemi

Eşlerin Birbirlerine Serbest Zaman Tanımaları Neden Önemlidir?

Evlilik hayatı içerisinde; ortak sorumluluklar, ailenin ihtiyaçları, çocukların ihtiyaçları vb. konularla ilgilenirken, eşler, kendilerine vakit ayıramayabiliyorlar. 

Bir diğer durum da, eşlerin, birbirlerine, tek başına zaman geçirme fırsatını tanımasıdır. 

Her iki durumdada, kendi keyif aldığı şeyleri yapmaktan uzak kalan eşler, hayata ve birbirlierine karşı daha az anlayışlı ve toleranslı olacaklardır. 

Eşlerin birbirleri ile ve tüm aile ile birlikte zaman geçirmeleri ve ortak keyif alanları yaratmaları çok çok önemlidir. Fakat bunun kadar önemli olan bir diğer konu, kendilerine de, keyif aldıkları konular doğrultusunda ve evlilik birliğinin sınırlarını aşmayacak şekilde zaman tanımalarıdır. Sürekli birbirleriyle ve aile içerisinde vakit geçiren eşler, zamanla yıpranmaya ve tahammülsüz duruma gelmeye başlarlar. Bu durum da aile içinde huzursuzlukların artmasına ve eşlerin arasındaki çatışmalara yol açmaktadır. 

Eşlerin, birbirlerinden farklı konulardan hoşlanmaları ve farklı aktiviteler yapmak istemeleri çok doğaldır. Her iki eş de zaman zaman kendi arkadaşlarıyla vakit geçirebilmeli veya yapmayı sevdiği şeyi kendi başına yapacak vakti bulabilmelidir. Eşler bu konularda birbirlerine saygı ve güven ortamı içerisinde destek olmalıdırlar. 

Evlilik birliği içerisindeki ilişkiyi ve aileyi ihmal etmediği sürece, eşlerin kendilerine vakit ayırmaları olumsuz değil, tam tersine olumlu etkiler yaratır. Kendi sevdiği kişilerle vakit geçiren veya kendi sevdiği aktiviteyi gerçekleştiren eş, daha motive ve daha pozitif bir şekilde hayatına devam eder. Bu durum da evlilik birliği ve aile içerisinde eşlerin daha anlayışlı, daha pozitif ve daha tahammüllü bir şekilde davranmalarına neden olur. 

Karşılıklı güven ortamının oluşturulduğu ve eşlerin, kendi başlarına da vakit geçirme durumuna normal baktığı durumlarda, her iki kişi de kendini tutsak gibi hissetmeyecek, keyif aldığı şeyleri yapmaya devam edebildiği için de çok mutlu olacaktır. 

Burada eşlerin keyif aldığı şeyleri yapmasından kasıt asla bağımlılık içeren alışkanlıklar (alkol, kumar vb.) veya evini ihmal edecek derecede, dışarıdaki kişilerle birlikte vakit geçirme durumları değildir. Bahsettiğim tamamen, eşlerden her birinin, kendini rahat ve mutlu hissettiği hobileri veya görüşmeleri, tek başına da yapabilme özgürlüğüne sahip olmasıdır. 

Eşler evlilik birliği içerisinde bu özgürlük duygusunu hissettikleri sürece, aile içerisinde de daha sağlıklı ve huzurlu bir ilişki yürütme eğilimde olacakladır.

MİNE KANDAZ