Eşler Arası Tartışmaların Yapıcı ve Sağlıklı Olması Nasıl Mümkün Olur?
Eşlerin, farklı konularda, zaman zaman anlaşmazlığa düşmeleri, fikir ayrılıklarında olmaları ve tartışmaları evliliklerin olmazsa olmazlarındandır. Her iki farklı karakterde insanın bir evin içerisinde yaşaması ve ortak bir hayat paylaşması, şüphesiz ki beraberinde tartışmaları da getirecektir. Dozunda ve zıtlıkları çözmek veya orta yol bulmak için yapılan tartışmalar, ilişki içerisinde yapıcı sonuçlar da doğurur.
Fakat eşler birbirleriyle tartışırken, birbirlerinin karakterlerine, kişilik haklarına saldırı ve hakaret boyutuna ulaşıyorlarsa orada bir sıkıntı var demektir. Tartışmaların sıklığı ve şiddeti de eşlerin sorunlarını çözmede doğru bir yol izlemediklerini göstermektedir.
Peki bir tartışmanın sağlıklı olması ne demektir? Bir tartışma hiç sağlıklı ve yapıcı olabilir mi? Eğer, tartışmanın odak noktası problemin ne olduğu ve nasıl çözülmesi gerektiği konuları olursa, mümkündür. Tartışma esnasında veya sonrasında eşler, tartıştıkları konu hakkında ortak bir çözüm ve yol bulabiliyorlarsa, tartışma sağlıklı ve yapıcı olmuş demektir. Bunun dışında, eşlerin, tartışma esnasında kullandıkları dil ve tavırları da tartışmanın yapıcı olmasında rol oynar.
Yapılan tartışmaların yapıcı ve sağlıklı sonuçlar ortaya koyabilmesi için eşlerin izlemesi gereken bazı yollar vardır. Bu durumları hayatlarında alışkanlık haline getirebilirlerse, tartışmalarının sonucunda çözümü ve orta yolu daha kolaylıkla bulabileceklerdir.
Bu yollara bir göz atacak olursak:
1- Tartışmalarda, eşler, birbirlerinin kişiliğini değil, rahatsız olduğu davranışı dile getirmelidirler. Eşinizin, sizde sorun yaratan davranışına odaklı bir konuşma yapmak, problemin ne olduğunun daha net anlaşılmasına sebep olacaktır.
2- Tartışma esnasında, sadece kendini haklı çıkarmak adına yapılan konuşmalar olayı sonuçsuz bırakacaktır. Bu durum hem karşımızdaki kişiyi dinlememizin önüne geçer, hem de tartışma asıl sebebinin dışına çıkarak bambaşka boyutlara ulaşır. Bu nedenle tartışma esnasında haklı çıkmaya çalışmak yerine, rahatsız olduğunuz durumu dile getirmek, daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
3- Tartışma sırasında çiftler, birbirlerini dinlemeye ve birbirlerinin gerçekte ne anlattığını anlamaya özen göstermelidirler. Sadece kendinizin konuştuğu ve karşınızdaki kişiyi dinlemediğiniz ve anlamadığınız bir tartışma yine problemi çözümsüz bırakacaktır. O nedenle tartışmada eşler, birbirlerinin ne dediklerine odaklanır ve anlamaya çalışırlarsa, problemlerini daha net ortaya koyabilirler.
4- Eşler duygularını birbirlerine BEN dili ile ifade etmeye alışmalıdırlar. Tartışmada SEN diye başlayan cümleler kurmak, karşı tarafı savunmaya geçireceği için, sizi dinlemeyecektir. O nedenle tartışma esnasında sizin kendi duygunuzun ne olduğuna odaklanmalı ve bunu vurgularken BEN diye başlayan cümleler kurmalısınız.
5- Diğer yandan, tartıştığınız eşinizle, ortak bir hayat paylaştığınızı unutmamalısınız. Birbirinizin rakibi değilsiniz ve tartışmalar da bir güç savaşına dönüşmemelidir. Eğer tartışmaya, hayatınızın ortak yönlerindeki sıkıntıları çözmek gözüyle bakabilirseniz, sonuçlar çok daha verimli olacaktır.
6- Eşinizle tartışırken, onun sevdiğiniz kişi olduğunu ve hayatınızda ne kadar değerli olduğunu hatırlayın. Sevgi duygusunun ağır bastığı tartışmalarda, sadece soruna odaklı ve karşı tarafı kırmaktan kaçınarak konuşmalar gerçekleşir. Bunun sonucunda da tartışmalar yapıcı olmuş olur.
Bu saydığımız durumları hayatınızda alışkanlık haline getirip, bakış açıınızı yavaş yavaş değiştirirseniz, yaptığınız her tartışma sonucunda ilişkiniz bir adım daha ileriye gider. Sorunların çözümünde etkin rol alırsınız ve eşler olarak birbirinize bağlılığınız daha da artar. Sorunlar ve tartışmalar, sizi birbirinizden uzaklaştıran değil, tam tersi çözüme ulaştıkça daha da yakınlaştıran olaylar haline gelirler.
MİNE KANDAZ