Evlilikte Dengeyi Sağlamak ve Sürdürmek

Ana Sayfa Blog Aile Danışmanlığı Evlilikte Dengeyi Sağlamak ve Sürdürmek

Evlilikte Denge Kurmak ve Dengeyi Devam Ettirebilmek

Evlilik ilişkisi içerisinde dengeyi oluşturmak, belki de en zor durumlardan bir tanesidir. İki farklı karakterin, evlilik hayatı öncesinden getirdikleri alıkanlıkların, yaklaşımların ve algıların, bir evin içerisinde ortak bir yapıyı oluşturmaya hizmet etmesi elbetteki zordur. Bu zorluğun üstesinden gelmek için, çiftlerin izlemeleri gereken birkaç yol vardır. Bu adımlar doğrultusunda, çiftler, evlilik birliklerinde belli bir denge ve uyumu yakalayabilirler.

Denge kurma konusunda en önemli etken, çiftlerin, birbirlerini iyi bir şekilde tanımaları, anlamaları ve ortak yönlerini keşfetmeleridir. Eşlerden her biri, bir diğerini olduğu gibi görmek, tanımak ve ortak bağ kurabilecekleri yönleri keşfetmek amacıyla değerlendirirse, zaman içerisinde uyum ve denge de beraberinde gelecektir. Birbirini tanımak ve buna göre ilerlemek, birbiri arasında kurulacak ilişkinin de sağlam temeller üzerine oturmasını sağlar.

Aslında denge kurmayı bir tahtrevalli gibi düşünebiliriz. Tahtrevalli üzerinde dengede durabilmek için, her iki taraftaki kişinin senkronize olması ve aynı uyumla hareket etmesi gerekmektedir. Aynı tahtrevallinin bir inip bir çıkması gibi, hayat içerisinde de iniş ve çıkışlarımız her zaman olacaktır. Tahtrevallideki iniş sürecini yaşadığımız sıkıntı ve problemler, çıkış sürecini ise keyif ve mutluluklar olarak tanımlarsak; bu iniş çıkışlar arasındaki dengeyi kurmayı başarır ve hayatımızdaki uyumu daha net yakalarız. Eşler olarak zaman zaman birimiz farklı bir duyguda iken diğerimiz farklı bir duyguda olduğunda, birbimize destek olmak için o uyumu yakaladığımız anların profesyonelliğine başvurmalıyız. 

Burada önemli olan şey ise sürekli olarak eşlerden birinin yüksekte ve diğerinin alçakta kalan tarafta olmamasını sağlamaktır. Zaman zaman iniş çıkışlar her iki taraf için geçerli olacaktır. Fakat tek taraflı süreki iniş veya sürekli çıkış durumunda olmak veya eşlerden birinin, diğerini, sürekli yukarında kalması için, kendini aşağıya mahkum etmesi, dengeyi bozacak ve ilişkiye zarar verecektir. 

MİNE KANDAZ