Merak Duygusunun Kendimizi Tanımamızdaki Önemi

Ana Sayfa Blog Kişinin Kendini Tanıması Merak Duygusunun Kendimizi Tanımamızdaki Önemi

Merak Duygumuzun Kendimizi Tanımaktaki Önemi

Merak duygusu çocukluğumuzda çok aktif olan fakat yaşımız ilerledikçe yavaş yavaş azalan bir duygumuzdur. Küçük bir çocuğa baktığınızda her şeyi merak ettiğini, sorduğunu ve anlamaya çalıştığını görürsünüz. Çocuğun hayatı anlaması, kendini anlaması ve keşfetmesinde bu merak duygusunun önemi çok büyüktür. 

Yetişkinlik dönemine girdiğimizde ise yavaş yavaş bu merak duygumuzu kaybettiğimizi görürüz. Hayatımız belli rutinler dahilinde ve öğrenilmiş bir şekilde akıp gitmeye devam eder. Oysaki kendimizi tanımamızda ve yapılandırmamızda, yetişkinlik dönemi meraklarımızın da büyük önemi vardır. Çünkü merak, hayat boyu öğrenmeyi ve ilerlemeyi sürdürmenin en temel başlangıcıdır. Merak eden insan sorgulamaya başlar ve sorgulamalarının sonucunda bulduğu cevaplarla ufkunu biraz daha genişletir. Zamanla doğru soruları sormayı da öğrenerek, bulduğu cevaplarla hayatına farklı bir yön verebilir. Farklı bakış açıları kazanabilir.

Merak Etmenin Psikolojik Faydaları :

  • Beyni Genç Tutar: Merak, beyni aktif tutarak yeni sinir bağlantıları kurmasını sağlar. Bu da bilişsel becerilerin gelişmesine ve yaşlanmayla birlikte ortaya çıkabilecek zihinsel gerilemenin önlenmesine yardımcı olur.
  • Stres Seviyesini Düşürür: Yeni bir şeyler öğrenmek ve keşfetmek, dikkatimizi olumsuz düşüncelerden uzaklaştırarak stresi azaltır.
  • Mutluluk Hormonlarını Artırır: Merak, beynimizde dopamin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasını sağlar. Bu da daha pozitif bir ruh hali ve daha yüksek yaşam memnuniyeti anlamına gelir.
  • Empati Kurma Becerisini Geliştirir: Merak, farklı bakış açılarını anlamaya ve başkalarının duygularına karşı daha empatik olmaya yardımcı olur.
  • Özgüven Artırır: Yeni şeyler öğrenmek ve başarılar elde etmek, özgüvenimizi artırır ve kendimize olan inancımızı güçlendirir.
  • Problem Çözme Becerilerini Geliştirir: Merak, sorunlara farklı açılardan bakmamızı ve daha yaratıcı çözümler üretmemizi sağlar.

Merak Etmeyi Nasıl Canlandırabiliriz?

  • Yeni Hobiler Edinin: Müzik aleti çalmak, resim yapmak veya bir spor dalıyla ilgilenmek gibi yeni hobiler edinerek merakınızı canlandırabilirsiniz.
  • Kitap Okuyun: Farklı konularda kitap okumak, bilginizi genişletir ve yeni dünyalara açılmanızı sağlar.
  • Seyahat Edin: Farklı kültürleri tanımak ve yeni yerler keşfetmek, merakınızı tetikleyecektir.
  • Kurslara Katılın: İlgi duyduğunuz alanlarda kurslara katılarak yeni beceriler kazanabilirsiniz.
  • Soru Sormaktan Çekinmeyin: Herhangi bir konuda merak ettiğiniz bir şey varsa, soru sormaktan çekinmeyin.

Kendiniz ve hayatınızla ilgili, aktif merak sistemini devrede tuttuğunuzda, hem kendinize hem de yaşadığınız hayata farklı gözlerle bakabildiğinizi keşfedeceksiniz. Ufkunuz ve bakış açınız gelişecek ve yaşantınızı veya kendinizi daha geniş perspektiften değerlendirebileceksiniz.

Sonuç olarak; merak duygusu hem bakış açımızı geliştirir, hem empati yeteneğimizi geliştirir, hem de bizi bilgili ve tecrübeli bir insan haline getirir. Kendini tanıma yolculuğunda merak ederek ilerleyen insan da, zamanla kendini keşfederek hareket etmeye başlar ve hayatına daha farkındalıklı bir şekilde yön verir. Meraklarınız sonucu değişik keşiflerde bulunacağınız bir hayatınız olması dileyiğle.

MİNE KANDAZ