Problemleri Görmezden Gelmek Daha Büyük Sorunlar Yaratır
Bazı ilişkilerde, eşlerden bir tanesi veya ikisi birden, bir problem yaşadıklarında konuşmaktan ve o problemin etkilerini yaşamaktan kaçınırlar. Bir sorun olduğunda, sanki hiçbir şey olmamış gibi yaşamaya devam etmek isterler. Sanki problemi yok sayarlarsa, ortadan kalktığını ve bir daha o sorunu yaşamayacaklarını düşünürler.
Aslında buradaki asıl amaç, problemle yüzleşmemek ve dolayısıyla da onun yarattığı sıkıntı ve sorumluluklardan ve duygulardan uzak kalmaya çalışmaktır. Eşlerden her ikisinin bunu yapması durumunda, zamanla eşler arasında iletişim kopuklukları ve sorunları oluşmaya başlar. Eşler zamanla birbirlerinden uzaklaşırlar ve daha az iletişim kurmaya başlarlar. Problemin ve çözümlerinin konuşulmaması için birbirlerinden uzak durmayı ve aralarına mesafe koymayı tercih ederler.
Bu sorun eşlerden birinde mevcutsa, bu sefer problemle yüzleşmek isteyen ve çözmeye çalışan eş, yalnız kalır. Eşinin problemi yoksaymasının aksine konunun üzerine gitmek ve çözerek ilerlemek ister. Bu durum da hem çözmek isteyen eşi hem de problemden kaçan eşi yine birbirinden uzaklaştırır. Bir taraf sürekli çözüm peşinde ilerlerken ve kendini anlatmaya çalışırken, diğer taraf da daha fazla kaçmak için elinden geleni yapacaktır.
Her halükarda en sağlıklı ilişki, problemlerin her iki eş tarafından çözüme kavuşması için, eşlerin ortak bir yol bulmaları ve bu yol üzerinde ilerlemeye çalışmalarıdır. Burada eşlerin odaklanacağı nokta, sadece oluşan problemin sebebi ve sonucuna odaklanarak, çözüm için iletişim kurmak olmalıdır. Birbirlerini dinlemeden, haklı çıkmaya çalışarak yapılan konuşmalar yine bir çözüm getirmeyecektir. Eşlerin birbirlerini anlayarak, dinleyerek ve empati kurarak ortak bir yol geliştirmesi en doğru olanıdır.
MİNE KANDAZ